Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Korzyści płynące z jedzenia keczupu

abcZdrowie.pl
Maciej Kulczyński
Miłośnicy zdrowego odżywiania sceptycznie patrzą na czerwone butelki z keczupem. Niesłusznie – sos na bazie pomidorów to samo zdrowie!

Fińscy naukowcy udowodnili, że keczup to cenny dla zdrowia dodatek do potraw. Mimo iż na ogół jest spożywany z daniami typu fast food, ten gęsty, pomidorowy sos jest ważnym sprzymierzeńcem układu sercowo-naczyniowego. Jak wykazały badania, u osób, które dodają keczup do jedzenia każdego dnia, już po kilku tygodniach dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL. Spadek stężenia cholesterolu wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego, dlatego warto regularnie sięgać po butelkę z keczupem.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl

Wsparcie redakcyjne od:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto