Specjalny pokaz kulinarny Ewy Wachowicz [ZDJĘCIA, PRZEPISY]

Popularna prezenterka nie kryje, że jest zauroczona Doliną Karpia, a jak podkreśla, zaczęło się to już dosyć dawno, bo w czasie, gdy w związku z obowiązkami wynikającymi ze zdobycia tytułu Miss Polonia przyjechała po raz pierwszy do Zatora

Pokazy kulinarne Ewy Wachowicz i Marcina Polusa, prezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników w ośrodku Molo w Osieku (pow. oświęcimski) były jedną z atrakcji projektu zorganizowanego przez biuro Stowarzyszenia Dolina Karpia w Zatorze.

Popularna dziennikarka i prezenterka programów kulinarnych "Ewa gotuje" wspólnie z Marcinem Polusem zaprezentowali potrawy oparte o skarb tego regionu, czyli karpia zatorskiego, ale także inne produkty z Zatorszczyzny.

Ewa Wachowicz nie kryje, że jest zauroczona Doliną Karpia, a jak podkreśla, zaczęło się to już dosyć dawno, bo w czasie, gdy w związku z obowiązkami wynikającymi ze zdobycia tytułu Miss Polonia przyjechała po raz pierwszy do Zatora. Jest również pod wrażeniem ludzi w tym regionie, jak i właśnie potraw kulinarnych.

Anna Świątek, dyrektor biura Stowarzyszenia Dolina Karpia podkreśla, że Ewa Wachowicz jest częstym gościem w regionie, m.in. w związku z zasiadaniem w kapitule znaku Marki Lokalnej Doliny Karpia.

O bliskiej współpracy z Ewą Wachowicz mówi także Franciszek Sałaciak, prezes Stowarzyszenia i znany producent ryb. To z jego hodowli pochodziły karpie przygotowane na pokaz w Osieku.

POTRAWA nr 1, czyli pasta z wędzonego karpia z duszoną gruszką w miodzie i ziołami podana na chlebie.
Składniki:
-wędzony karp zatorski (produkt posiada znak marki lokalnej Dolina Karpia)
-ser biały półtłusty
-szczypiorek
-śmietana 18 proc.
-czerwona cebula
-gruszka świeża
-masło
-wino białe wytrawne
-miód rzepakowy nektarowy (produkt posiada znak marki lokalnej Dolina Karpia)
-sól, pieprz
-chleb Revel z Doliny Karpia (produkt posiada znak marki lokalnej Dolina Karpia).

POTRAWA nr 2, czyli karp zatorski w sosie z porów karmelizowanych miodem rzepakowym, bryndzy i białego wina.
-filet z karpia zatorskiego
-śmietana 18%
-pory
-miód rzepakowy nektarowy (produkt posiada znak marki lokalnej Dolina Karpia)
-bryndza
-białe wino wytrawne
-masło

POTRAWA nr 3, czyli karp zatorski w sosie śmietanowo-cebulowym z owocami kaparów, podane z dodatkiem konfitury z concase pomidorowego i miodu rzepakowego.
-śmietana 18%
-cebula biała
-pieprz biały mielony
-kapary
-pomidory malinowe
-czerwona cebula
-miód rzepakowy nektarowy (produkt posiada znak marki lokalnej Dolina Karpia)
-wino białe wytrawne

Wideo

Bogusław Kwiecień

  • Gazeta Krakowska
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3