Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zator: Dolina Karpia rozdała certyfikaty

Bogusław Kwiecień
Lokalni artyści z władzami Stowarzyszenia Dolina Karpia
Lokalni artyści z władzami Stowarzyszenia Dolina Karpia Bogusław Kwiecień
Palce lizać! - tak najkrócej Targi Turystyczne w Dolinie Karpia mogliby opisać smakosze. Impreza, która odbyła się w siedmiu gminach należących do Stowarzyszenia Doliny Karpia była jednak nie tylko wydarzeniem kulinarnym.

Stanowiła także okazję, jak podkreślił prezes stowarzyszenia Franciszek Sałaciak, aby pochwalić się tym, co gminy dokonały do tej pory i jakie mają jeszcze możliwości, np. w branży turystycznej, która ma być źródłem dochodu dla mieszkańców Doliny Karpia.

- Jedną z gałęzi, która ma coraz więcej zwolenników także w naszym kraju, jest turystyka kulinarna - mówi Barbara Petek-Matuła, kierownik Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia Dolina Karpia, która pod tym względem ma sporo atutów poza osławionym już karpiem, wpisanym już na "Listę produktów tradycyjnych".

Na koniec targów wręczone zostały certyfikaty Doliny Karpia w kategorii "Kulinarne produkty lokalne". Na liście wyróżnionych znalazły się: sernik królewski, kaszana - kiszka z kapustą, prażonki polańskie, karp zatorski w zalewie octowej, karp zatorski wędzony i karp zatorski.

Wybieramy Superkota! Zobacz fantastyczne zdjęcia kotów i oddaj głos na najpiękniejszego!

Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Krakowa. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto