„Beskidzkie paluszki” z podoświęcimskiego Osieka jedzą nawet w RPA

Monika Pawłowska
Adam Klęczar, właściciel firmy Aksam w Osieku (pow. oświęcimski) mógłby, jak niejedna kobieta, leżeć i pachnieć. Mógł sprzedać swoją fabrykę paluszków w Polsce i na Słowacji za zaproponowana mu gigantyczną kwotę i wreszcie cieszyć się życiem, które dotąd upływa mu na ciężkiej pracy. Ale tego nie zrobił w trosce o pracowników i „zajadaczy” paluszków, chrupek, orzeszków i różnego rodzaju innych przekąsek. Jego wyroby chrupie cała Polska i Europa, a nawet Afryka i Australia.

Adam Klęczar wraz z żoną rozpoczęli działalność od małej gastronomii w niewielkim budynku, w pobliżu szkoły w Osieku. Sprzedawali tam gofry, frytki i zapiekanki. Nie mieli pieniędzy na start. Pomocny okazał się ojciec pana Adama i worek ziemniaków od babci.

Niewielki rodzinny biznes kwitł, tylko dzięki ciężkiej pracy. Nie tylko w dzień ale i w nocy. Z czasem trzeba było zatrudnić więcej osób niż 4-osobową rodzinę. I pomyśleć o większej powierzchni do produkcji paluszków, bo na nie zdecydował się dzisiejszy potentat. Marka Beskidzkie powstała w 1993 roku i po dzień dzisiejszy jest marką w pełni polską i rodzinną.

- Metodą prób i błędów robiliśmy ciasto i na starej maszynie wypiekaliśmy paluszki

- wspomina Adam Klęczar, właściciel firmy. - Ta receptura jest używana po dzień dzisiejszy - dodaje.

Oczywiście to temat owiany tajemnicą. Możemy zobaczyć, jak wygląda wyrób flagowych produktów, ale przepisu nigdy nie poznamy.

Zobaczcie zdjęcia z produkcji:

Dzień w dzień pod zakład podjeżdżają wielkie ciężarówki wypełnione mąką. Ta trafia do podłużnych silosów. Olej rzepakowy do okrągłych.

- Taka jedna ciężarówka, to 24 tony mąki. Wystarczy na pół dnia produkcji. Jeden silos mieści 44 tony mąki - tłumaczy Adam Klęczar. - Miesięcznie produkujemy ponad tysiąc ton gotowego wyrobu: paluszków, precelków i innych smakołyków - dodaje.

Mieszalnik miesza ciasto 20 minut. Potem kolejna maszyna „wypluwa” cieniutkie ciasto, które pocięte wjeżdża do pieca.

- Jeden paluszek waży ok. 1 grama

- wyjaśnia Adam Klęczar. - Nowoczesna linia w godzinę robi ich 600 kg. Rocznie, to ok. 20 tys. ton. W przyszłym roku zamierzamy zwiększyć produkcję - zapowiada.

To nie tylko te najbardziej pożądane paluszki z solą, ale również z makiem, sezamem oraz cebulowo-serowe. Tuż obok produkowane są precelki. Odpowiednio przygotowane ciasto niczym, w maglu przepuszczane jest przez prasę z wybitym wzorem. Tu również produkowane są różnego rodzaju chrupki, prażynki, krakersy i miksy. W kwietniu ruszyła nowa linia przekąsek dla dzieci „Beskidzkie Misiaki” w skład której wchodzą: Misiaki Paluszki, Misiaki Krakersy oraz Misiaki Chrupki Kukurydziane. Jak wszystkie produkty, produkowane są na bazie najwyższej jakości produktach.

Wszystko trafia do pakowania i rusza w świat, w sumie do 24 krajów, nie tylko do polskich sklepów. Można je kupić w całej Europie, od Słowacji, przez Włochy, Węgry, Danię po Hiszpanię. Co ciekawe, Niemcy w „swoim” opakowaniu jedzą je, nie wiedząc, że zostały wyprodukowane w Polsce, właśnie w podoświęcimskim Osieku. „Beskidzkie paluszki” są również w Stanach Zjednoczonych, Australii, Skandynawii, Jordanii i Republice Południowej Afryki.

Czytaj także

FLESZ - Droższa żywność i paliwo znów uderzą po kieszeniach

Wideo

Materiał oryginalny: „Beskidzkie paluszki” z podoświęcimskiego Osieka jedzą nawet w RPA - Gazeta Krakowska

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

z
zgri

Do lekarza.

S
Smutek

Proszę nie pisać głupot odnośnie paluszków z solą Niestety ale wielu schorzeniach należy wykluczyć sól lub ograniczyć spożywanie soli Z poważaniem Jerzy W

S
Smutek

Wiadoma sprawa na zdjęciach wszystko wygląda super bez zarzutów Natomiast wielka niewiadoma jak działa na w inne dni cykl produkcyjny pod względem sterylności produktu żywności Widziałem nawet sytuacje kiedy pracownik sanepidu przyglądał się cyklowi produkowanej wody z bardzo dużej wysokości w obecności Prezesa wytwórni wód życiodajnych Natomiast po zakończeniu inspekcji wychodził z wypakowanymi torbami prezenty od Prezesów za przymrużenie oka na niedociągnięcia na linii produkcyjnej Z poważaniem Jerzy W

S
Smutek

Mnie natomiast interesuję cykl produkcyjny wytwarzanych paluszków ( sterylność ) Piję wody z butelek Pet ale zawsze myślę na ile cykl produkcyjny był sterylny Jako wybitny znawca wytwarzania wód i soków kartonowych widziałem różne dziwne sprawy niechlujstwa ze strony osób produkujących życiodajne płyny Z poważaniem Jerzy W

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3