Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ceny warzyw. W Kaliszu pietruszka za 22 złote! Kiedy będzie taniej?

Redakcja
Za warzywa korzeniowe z zeszłorocznych zbiorów płacimy często więcej niż kiedykolwiek wcześniej. Wyższe niż w poprzednich latach są także ceny nowalijek, w tym coraz popularniejszych szparagów. Całą Polskę obiegła informacja o "bitwie o kapustę" w Kraśniku, przecenioną z 4 na 2 zł...

Rekordy cenowe bije pietruszka. W kaliskich marketach kosztuje 17-19 zł za kilogram, ale na ryneczkach nawet 22 złote. Tymczasem w ubiegłym roku płaciliśmy za nią dwukrotnie mniej, a w 2017 roku - około 6 zł.
Cebula kosztuje średnio około 5 zł, czyli także dwukrotni więcej niż rok temu, ale niektóre odmiany w marketach dochodzą do 7,5 zł. Droga jest młoda kapusta - w środę na bazarku pod Galerią Tęcza kosztowała około 4 złotych, w markecie Społem 4,5 zł, kapusta pekińska i czerwona drożej o 1,5 zł, a kapusta włoska - po 9,5 zł.
Marchew na ryneczku i w marketach podobnie - ok. 3,5-4 zł. Za główkę kalafiora - w zależności od jej wielkości - musimy liczyć od 4 do 7 zł. Za kilogram selera w markecie damy 5-5,5 zł, na targu około 8 zł).
Droższe niż zwykle pod koniec maja są również szparagi. Za zielone na targu pod „Tęczą” trzeba było zapłacić 12 zł, za białe - 9 zł. Młody ziemniak to ok. 5-7 zł/kg, pomidor 4-5 zł (odmiana malinowa 8,5 na ryneczku), sałata 2-3 zł, ogórek gruntowy - 7 zł, a pęczek młodej włoszczyzny - 5 zł.
Pogoda i niska opłacalność
W przypadku warzyw korzeniowych czy kapustnych winna temu jest ubiegłoroczna susza.
- W 80% powodem wysokich cen warzyw są warunki klimatyczne, jakie mieliśmy w tamtym roku w całej Europie. Upały nie pozwoliły na właściwy wzrost i albo plony były zdecydowanie niższe niż zwykle, albo nie powschodziło w ogóle - mówi Krzysztof Wanga, rolnik produkujący warzywa polowe z gminy Opatówek.
- Pozostałe 20% to fakt, że w ostatnich pięciu latach rolnicy do warzyw dokładali tyle, że wielu z nich zrezygnowało z produkcji, bo nie było już z czego dokładać, a praca dla idei to nie sztuka - dodaje rolnik.
Koszty produkcji rosną również ze względu na brak siły roboczej w gospodarstwach.
Niedługo się poprawi?
Z kolei na wysokie ceny nowalijek wpływają niedawne przymrozki. Zdaniem producenta, rekordowo wysokie ceny osiągają właśnie swoje apogeum i niedługo sytuacja się unormuje.

- Poczekajmy jeszcze tydzień-dwa. Dlatego to tak teraz wygląda, że nowalijki są opóźnione o około 3-4 tygodni. Wprawdzie wychodziliśmy w pole już na początku marca, ale warunki od połowy kwietnia do połowy maja były takie, że w nocy temperatura spadała do 0-4 stopni i stąd to opóźnienie - tłumaczy Krzysztof Wanga.
- Rolnicy już widzą, że ceny zaczynają spadać, w sklepach potrwa to pewnie trochę dłużej, bo jak klient się już przyzwyczaił i idzie sprzedawać towar po 4 złote, a kupić za złotówkę, to nie chcą schodzić z cen - uważa producent.
Tymczasem całą Polskę obiegła informacja o "bitwie o kapustę" w jednym z marketów w Kraśniku, przecenioną z 4 na 2 zł.... Zobacz na zdjęciach.
"Nie ma słów, aby wyrazić nasz wstyd". List biskupów o pedofilii w Kościele zostanie odczytany na niedzielnych mszach

TVN24

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto