Co warto wiedzieć o karpiu, zanim trafi na nasze świąteczne stoły. Hodowcy i kucharze radzą, jak wybrać najlepsze ryby [ZDJĘCIA]
Trzyletni okres hodowli nie jest jednak regułą, bo w przypadku karpia zatorskiego, cieszącego się szczególnym wzięciem cykl ten trwa dwa lata. Dzięki temu, jak tłumaczą hodowcy z Doliny Karpia, ryba jest młoda, a przez to jej mięso jest smaczniejsze. Hodowla rozpoczyna się od tarła, które odbywa się w niewielkich, porośniętych trawą stawach. Z ikry po kilku dniach wykluwają się rybki, które mają zaledwie 0,5 cm długości. Po odłowieniu trafiają do stawu bogatego w plankton. Żywią się nim, aż osiągną 2 cm. Wtedy samodzielnie zaczynają żerować na dnie zbiornika. Dostają także paszę. Zimą wszystkie ryby trafiają do stawu zbiorczego, dobrze dotlenionego. Wiosną przenoszone są do tzw. stawów towarowych. Są tam mocno dokarmiane i szybko przybierają na wadze.