Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co warto wiedzieć o karpiu, zanim trafi na świąteczne stoły. Hodowcy i kucharze radzą, jak wybrać najlepsze ryby [ZDJĘCIA]

Bogusław Kwiecień
Bogusław Kwiecień
Trzyletni okres hodowli nie jest jednak regułą, bo w przypadku karpia zatorskiego, cieszącego się szczególnym wzięciem cykl ten trwa dwa lata. Dzięki temu, jak tłumaczą hodowcy z Doliny Karpia, ryba jest młoda, a przez to jej mięso jest smaczniejsze. Hodowla rozpoczyna się od tarła, które odbywa się w niewielkich, porośniętych trawą stawach. Z ikry po kilku dniach wykluwają się rybki, które mają zaledwie 0,5 cm długości. Po odłowieniu trafiają do stawu bogatego w plankton. Żywią się nim, aż osiągną 2 cm. Wtedy samodzielnie zaczynają żerować na dnie zbiornika. Dostają także paszę. Zimą wszystkie ryby trafiają do stawu zbiorczego, dobrze dotlenionego. Wiosną przenoszone są do tzw. stawów towarowych. Są tam mocno dokarmiane i szybko przybierają na wadze.
Trzyletni okres hodowli nie jest jednak regułą, bo w przypadku karpia zatorskiego, cieszącego się szczególnym wzięciem cykl ten trwa dwa lata. Dzięki temu, jak tłumaczą hodowcy z Doliny Karpia, ryba jest młoda, a przez to jej mięso jest smaczniejsze. Hodowla rozpoczyna się od tarła, które odbywa się w niewielkich, porośniętych trawą stawach. Z ikry po kilku dniach wykluwają się rybki, które mają zaledwie 0,5 cm długości. Po odłowieniu trafiają do stawu bogatego w plankton. Żywią się nim, aż osiągną 2 cm. Wtedy samodzielnie zaczynają żerować na dnie zbiornika. Dostają także paszę. Zimą wszystkie ryby trafiają do stawu zbiorczego, dobrze dotlenionego. Wiosną przenoszone są do tzw. stawów towarowych. Są tam mocno dokarmiane i szybko przybierają na wadze. Andrzej Banaś / Polskapress
Karp do karpia podobny, ale jak wybrać tego o najlepszych walorach smakowych i zdrowotnych. Dlaczego to właśnie karp nieustannie króluje na wigilijnych stołach? Co zrobić, aby danie z karpia było prawdziwym rarytasem i zasmakowało nawet tym, którzy twierdzą, że ryb nie jedzą? Na takie pytania z pewnością najlepiej odpowiedzą ci, którzy doskonale znają karpia, a więc hodowcy i mistrzowie kuchni. Doradzą więc na przykład, jakiej wielkości karpia kupić i na co poza tym zwrócić uwagę, czy jak pozbyć się ości?

Przejdź do GALERII i sprawdź co warto wiedzieć o karpiu, co radzą prawdziwi fachowcy od ryb

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto