MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Tak gra Pogoń! Zduńska Wola na podium w Pradze ZDJĘCIA

Tak gra Pogoń! Zduńska Wola na podium w Pradze ZDJĘCIA

Wychowanek wraca do Śląska. Trzeci transfer wicemistrzów Polski

NOWE
Wychowanek wraca do Śląska. Trzeci transfer wicemistrzów Polski

Polecamy

Atak nożownika w Oświęcimiu!

Atak nożownika w Oświęcimiu!

Serial animowany Minecraft zapowiedziany! Szykuje go Netflix

Serial animowany Minecraft zapowiedziany! Szykuje go Netflix

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa