Dolina Karpia zagłębiem skarbów i smaków, Stąd pochodzi karp królewski oraz miody, cukierki i lody nawet o smaku wędzonego karpia [ZDJĘCIA]
Karp wędzony w postaci dzwonka lub połówki dzwonka, pakowany w opakowania tekturowe różnej gramatury w zależności od potrzeb klienta. Karp wędzony jest sercem Doliny Karpia, rozpoznawalnym produktem lokalnym. Jest wędzony w sposób tradycyjny na drewnie owocowym. Oczyszczony, pokrojony w dzwonka karp jest płukany i układany w dużym naczyniu. Układany jest warstwowo, przyprawiony w celu nasolenia i nadania odpowiedniego smaku. Tak przygotowane ryby odłożone są do chłodnego miejsca na ok 12 - 24 godzin. W międzyczasie są minimum dwa razy przemieszane, tak, by każdy kawałek został nasączony przyprawą. Potem ryby są wypłukiwane z marynaty, aż do całkowitej przejrzystości wody. Osuszone porcje ryby zostają nawlekane na sznurek, później zostają włożone do nagrzanej wędzarni. Wędzi się je za pomocą drewna owocowego, pod sam koniec wędzenia dodaje się drewno olchy bądź buku, które nadaje rybie ładny złotawy kolor. Karpia wędzi się od 4 do 6 godzin, w zależności od wielkości ryby. Do produkcji wykorzystywane są ryby tylko i wyłącznie z lokalnych gospodarstw rybackich Doliny Karpia. Karp wędzony otrzymał wiele nagród i wyróżnień.