Wystawcy z powiatów oświęcimskiego, chrzanowskiego i olkuskiego walczą o uznanie jury i mieszkańców, którzy mają okazję spróbować różnych wyszukanych smakołyków, jak chociażby pasztetu z królika z miodem bartnika, szynki wiejskiej pieczonej, kiełbasy lisieckiej, czy lipowieckiego barszczu czerwonego. Rywalizacja toczy się w czterech kategoriach: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą i potrawy „jak u mamy”, a stawką jest awans do finału, który pod koniec sierpnia odbędzie się w Krakowie.
Festiwal to wydarzenie kulinarne, któremu towarzyszą występy artystyczne lokalnych zespołów, w tym laureatów Małopolskiego Festiwalu Form Muzycznych i Tanecznych “Talenty Małopolski”. Głównym punktem tej części festiwalu jest występ zespołu “Krywań”.
Wybieramy Superkota! Zobacz fantastyczne zdjęcia kotów i oddaj głos na najpiękniejszego!
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Krakowa. Zapisz się do newslettera!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?