Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gmina Zator. Na łowisku Podolsze odbyły się Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe. Królem imprezy był karp pod różnymi postaciami. Zobacz ZDJĘCIA

Opracowanie: BOK
Na łowisku Podolsze po raz 14. odbyły się Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe
Na łowisku Podolsze po raz 14. odbyły się Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe Karolina Kuśpik / ROK Zator
Na łowisku wędkarskim Podolsze po raz 14. odbyły się Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe. Były zawody wędkarzy, kucharzy, występy artystyczne i szereg innych atrakcji. Królem imprezy był oczywiście karp pod różnymi postaciami.

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Mistrzostwa w przyrządzaniu potraw z karpia w Zatorze

Tradycyjnym punktem imprezy są zawody wędkarskie, które jak zawsze dostarczyły emocji. Podobnie było w przypadku kulinarnych mistrzostw szkół gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia. W tym roku do konkurencji stanęło pięć ekip.

Najlepsza okazała się reprezentacja Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie i ich potrawa "Karp w zielonej dolinie". Drugie miejsce zajął Powiatowy Zespół nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu,
a trzecie Wielozawodowy Zespół Szkół w Zatorze. Na kolejnych miejscach ex aequo były drużyny Zespołu Szkół CKU w Radoczy oraz Zespołu Szkół Gastronomicznych w Krakowie.

Szkoły oraz uczniowie otrzymali nagrody ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Krakowie, starostów oświęcimskiego i wadowickiego oraz Stowarzyszenie Dolina Karpia, w tym przypadku nagrody współfinansowane były ze środków Unii Europejskiej w ramach PO RYBY oraz

- Poza mistrzostwami karp królował również na stoiskach przygotowanych przez koła gospodyń i gospodarzy z Doliny Karpia - podkreślają organizatorzy z Regionalnego Ośrodka Kultury w Zatorze.

Były wśród nich koła: z Podolsza, Zatora, Rudz, Smolic, Paszkówki, a także po raz pierwszy gospodynie z Jaszczurowej i Barwałdu Średniego.

Uczestnicy imprezy mieli okazję degustować m.in. karpia w zalewie od Franciszka Sałaciaka, kładzionkę ziemniaczaną z Witanowic, jabłecznik Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Radoczy oraz rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem restauracji Revel.

W części artystycznej na scenie wystąpili: Aleksandra Sajdak, "Tańczące Kumoszki" z Paszkówki, Elena Mamcarczyk, Nicole Czerwiec i Wiktoria Kobylańska z Przeciszowa, Zespół Śpiewaczy "Kalina" z Polanki Wielkiej, "Wesołe Gosposie" z Witanowic, Małgorzata Szybisty, "Jaszczurowanianki" z Jaszczurowej oraz Orkiestra Dęta z Ryczowa.

Z myślą o dzieciach działał stragan zabaw dla dzieci oraz warsztaty kulinarne przygotowane przez ROK Zator.

FLESZ - Polacy się starzeją a miasta wyludniają. Jest raport GUS

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto