Karpie z Zatora trafiały nawet na królewskie stoły

Magdalena Domańska-Smoleń
Magdalena Domańska-Smoleń
Na straganach, podczas różnych imprez promujących zatorskiego karpia, królują potrawy z karpia zatorskiego przygotowane przez Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z terenu gminy Zator. archiwum UM w Zatorze
Gdzie są najlepsze karpie w Małopolsce? Oczywiście w Zatorze! Królewski karp zatorski trafiał nawet na Wawel.

W zatorskich miejskich archiwach można znaleźć przepisy na karpia z połowy XVIII wieku, niektóre naprawdę wyszukane. „Powybierawszy ozorki karpiom włóż w rynkę, masła dobrego dodaj, cebuli siekanej, pieczonej ociągnij to  w maśle, wlej trochę wody i soli, limonią usiekaj drobno, pieprzu i gałki przyważ, a daj na stoł”... 
Czemu na karpia? Bo Zator karpiem stoi! To z tutejszych stawów, których geneza sięga XIV wieku, na wawelskie, królewskie stoły trafiały karpie z Księstwa Zatorskiego (1445-1564). Jedynie ryba z zatorskiej hodowli nosi miano królewskiej, a karp zatorski został zarejestrowany w Brukseli jako produkt regionalny. 

Pierwsza książka o „rybieniu stawu”

O tym, jak ważny dla gospodarki stawowej był karp, świadczy fakt, iż właśnie o jego hodowli opublikowano pierwszą techniczną książkę w języku polskim: „O sprawie, sypaniu, wymierzaniu i rybieniu stawu, także o przekopach o warzeniu i prowadzeniu wody. Książki wszystkim gospodarzom potrzebne”. Napisana została w 1573 roku przez Olbrychta Strumieńskiego, zarządcę dóbr Firlejów w Balicach. Przez wiele lat była ona podstawową publikacją gospodarki rybackiej w Europie. 

Zatorskie święta karpia

Zator słynie przede wszystkim ze „Święta Karpia”, wielkiego wydarzenia artystyczno-kulinarnego na mapie Małopolski, które promuje gminę daleko poza jej granice, a podczas imprezy spotykają się delegacje z zagranicznych miast partnerskich Zatora.
W ciągu trzech dni trwania Święta Karpia do miasta zjeżdża kilkanaście tysięcy turystów! Podczas obchodów można podziwiać występy wielu zespołów z kraju i z zagranicy oraz dobrze się bawić.
Obchodom towarzyszy zawsze wystawa ryb słodkowodnych organizowana przez RZD w Zatorze.

Święto jest okazją by spróbować podawanego na wiele sposobów karpia np.: „po zatorsku” w śmietanie z grzybami, zieloną pietruszką i serem, marynowanego, a także wędzonego.

 
Regionalną renomę „Święta Karpia” potwierdziło jego zwycięstwo w 2005 roku, w plebiscycie „Wielkie Odkrywanie Małopolski”. „Karp zatorski” wędzony zdobył kilka nagród na różnego rodzaju konkursach organizowanych na terenie Polski południowej. Jest on laureatem Złotego Orła – za najlepszy produkt regionalny Małopolski Zachodniej oraz zajął drugie miejsce w konkursie „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Perły 2006”. 

Pyszne potrawy z karpia zatorskiego

Wielkie Zatorkie Żniwa Karpiowe to drugie co do wielkości, po lipcowym Święcie Karpia, wydarzenie kulinarno-artystyczne. Ta wyjątkowa impreza, która jest zarazem zwieńczeniem Festiwalu Doliny Karpia, ma swój niecodzienny charakter. W tym wydarzeniu uczestniczą przede wszystkim przedstawiciele organizacji kulinarnych, kulturalnych, artystycznych oraz najliczniej rybacy. Na straganach królują potrawy z karpia zatorskiego przygotowane przez Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z terenu gminy Zator, które nie po raz pierwszy udowodniają, że nie mają sobie równych w przyrządzaniu rodzimego karpia.

Wśród potraw można znaleźć m.in. karpia na kwaśno, karpia smażonego w rozmaitych panierkach oraz wiele, wiele innych.

 

Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

Zatorski Jarmark Karpiowy

Cyklicznie - tuż przez świętami Bożego Narodzenia - zatorski Rynek wypełnia świąteczna atmosfera. To za sprawą kolejnego wielkiego święta w Dolinie Karpia – Zatorskiego Jarmarku Karpiowego. Do Zatora zjeżdżają się nie tylko turyści i chętni wrażeń, ale przede wszystkim restauratorzy, smakosze i cenieni znawcy kulinarni. Nie w Krakowie czy Warszawie, ale właśnie tutaj można kupić wigilijnego karpia zatorskiego, zwanego także karpiem królewskim. Jego wyjątkowość, delikatny smak i marka sprawia, że praktycznie każdy chce go mieć! 
Jedzmy więc karpie! Nie tylko od święta. 

Jak zrobić karpia po zatorsku? [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg karpia zatorskiego
  • 2 jajka
  • 10 dag sera żółtego
  • 10 dag pieczarek
  • zielona pietruszka
  • sól, papryka, pieprz
  • mąka
  • śmietana
  • masło lub margaryna

Wykonanie
Sprawioną rybę pokroić na kawałki i posolić. Kawałki obtoczyć w mące, wymieszanej z  papryką i odrobiną pieprzu. Upiec na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone kawałki układać warstwami w  prodiżu lub w 
naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać ugotowanymi na twardo i  pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym żółtym serem oraz smażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć kawałki masła lub margaryny i mocno zapiec pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.

Zobacz przepisy na wigilijnego karpia:

Karp tradycyjny od Koła Gospodyń Wiejskich

Przepis na świątecznego, tradycyjnego smażonego karpia

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem

Zobacz też: TOP 10 sałatek na świąteczny stół

Zobacz koniecznie: HIT na święta. Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach

Zobacz też: Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie

Zobacz też: Nietypowe potrawy wigilijne. Zobacz TOP 12 niestandardowych dań wigilijnych naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Co jadano dawniej na Wigilię? Skąd wzięło się 12 potraw wigilijnych?

Zobacz też: Pomysły na nowoczesne świąteczne dania jak z Instagrama na Boże Narodzenie

Zobacz też: Pierogi na wigilijny stół. Najlepsze przepisy Czytelników

Zobacz też: Kompot z suszu. Jak przygotować kompot z suszonych owoców na Wigilię? Najlepsze przepisy!

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Materiał oryginalny: Karpie z Zatora trafiały nawet na królewskie stoły - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

S
Smutek

Ja bynajmniej nie polecam karpia ze względu na ości . Wolę filet z dorsza gdyż jestem pewien że nie będę musiał ewentualnie skorzystać z interwencji otolaryngologicznej Jednocześnie ja znów polecam jeżeli już Państwo chcecie jeść karpia pokroić w odpowiedni sposób . Z poważaniem Jerzy W

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3