Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kremowa pasta sezamowa do kanapek. Zobacz przepis na pyszne tahini. Potrzebne są tylko 2 składniki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pasta tahini powstaje tylko z dwóch składników. Wystarczy użyć łuskanego sezamu, uprażyć go i zmielić z oliwą.
Pasta tahini powstaje tylko z dwóch składników. Wystarczy użyć łuskanego sezamu, uprażyć go i zmielić z oliwą. freepik.com/azerbaijan_stockers/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna pasta sezamowa tahini to produkt, który zrobisz z białego sezamu i odrobiny oliwy z oliwek. Jeżeli ziarna są świeże, to użycie oliwy z oliwek będzie opcjonalne. Podczas długiego mielenia z ziaren powstanie gładka i jednolita pasta. Zobacz przepis na pyszną pastę sezamową tahini bez cukru.

W skrócie

Pasta tahini wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu. Jej orzechowy smak wzmocni smak wielu słodkich i wytrawnych dań. Szczególnie przyda się do sosów i dipów. Można nadziewać nią naleśniki, polać pankejki albo użyć jako element sycącego smoothie. Miłośnicy mięsa będą mogli wykorzystać pastę tahini do marynowania mięsa, w szczególności kurczaka. Najczęściej tahini jest używane jako alternatywa dla masła orzechowego. Mamy nadzieję, że ten szybki przepis zainspiruje was do eksperymentów kulinarnych.

Tahini – przepis na pastę z sezamu

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g białego, łuskanego sezamu,
  • 20 ml oliwy z oliwek.

Opcjonalnie:

  • szczypta soli.

Jak zrobić w domu pastę tahini?

Przygotowanie:

  1. Sezam należy uprażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Nie można pozwolić sezamowi zbrązowieć, aby nie nabrał goryczy.
  2. Uprażony sezam trzeba przełożyć do malaksera z ostrzami w kształcie litery S.
  3. Jeśli sezam zbyt wolno się rozdrabnia na papkę i na płynną masę, można przyspieszyć ten proces, dolewając neutralnie smakową oliwę z oliwek.
  4. Gotowa pasta tahini może być przelana do słoika i trzymana w lodówce przez miesiąc. Po przygotowaniu można jeść ją od razu.

Zastosowanie pasty tahini

Pasta sezamowa tahini jest popularnym składnikiem np.: w kuchni izraelskiej lub tureckiej. Dodawana jest do hummusu, do pasty z bakłażana baba ghanoush, a także do pieczonych warzyw. Świetnie doprawia stek z kalafiora. Pasta tahini jest także składnikiem ciast, ciastek, szybkiej chałwy, a także nadaje się do porannej owsianki.

Właściwości zdrowotne pasty tahini

Własnoręcznie przygotowana pasta tahini jest zdrową alternatywą wobec chałwy. Deser z sezamu robiony jest z dużą zawartością cukru, w postaci miodu lub syropu cukrowego. Korzystając z pasty sezamowej, dostarczycie składników odżywczych, bez zbędnego słodzika. Jedną z korzyści wypływających ze spożywania sezamu jest łatwiejsze zasypianie. Substancją odpowiedzialną za ten efekt jest tryptofan. Sezam zawiera też wapń, który wpływa na wzmocnienie kości i zębów.

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kremowa pasta sezamowa do kanapek. Zobacz przepis na pyszne tahini. Potrzebne są tylko 2 składniki - Strona Kuchni

Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto