MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywo charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy K,...
fot. Nachteule/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Jarmuż

Warzywo charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy K, która wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka wątroby, piersi, jajników oraz pęcherzyka żółciowego.

Jarmuż jest również źródłem antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Porcja 100 g jarmużu stanowi źródło 150 mg wapnia.

Zobacz również

Wakacyjny zawrót głowy w Generatorze Nauki GEN w Jaśle

Wakacyjny zawrót głowy w Generatorze Nauki GEN w Jaśle

Najnowsze wydanie Głosu Szczecinka już dostępne online!
Materiał informacyjny

NOWE
Najnowsze wydanie Głosu Szczecinka już dostępne online!

Polecamy

Pyszny makaron z cukinią i borowikami. Włoski kucharz zrobił go przez przypadek

Pyszny makaron z cukinią i borowikami. Włoski kucharz zrobił go przez przypadek

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy

Sernik na zimno z jagodami i galaretką. Najlepsze ciasto na rodzinne spotkania latem

Sernik na zimno z jagodami i galaretką. Najlepsze ciasto na rodzinne spotkania latem