Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

El. MŚ w piłce ręcznej. Polacy zagrają ze Słowacją osłabieni. Gdzie i o której mecz?

El. MŚ w piłce ręcznej. Polacy zagrają ze Słowacją osłabieni. Gdzie i o której mecz?

Marciniak nawarzył sobie piwa po meczu Real - Bayern. Oto możliwa kara za błędy!

Marciniak nawarzył sobie piwa po meczu Real - Bayern. Oto możliwa kara za błędy!

Polecamy

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC

Mieszkaniec Oświęcimia padł ofiarą oszusta podającego się za policjanta CBŚP

Mieszkaniec Oświęcimia padł ofiarą oszusta podającego się za policjanta CBŚP

Kolejna matura zostanie unieważniona? Dyrektor CKE wyjaśnia

Kolejna matura zostanie unieważniona? Dyrektor CKE wyjaśnia