Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepszy krem budyniowy do ciast – jest idealnie gładki za każdym razem. Poznaj sprawdzony przepis na pyszny krem do tortów i deserów

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak zrobić najlepszy krem budyniowy do tortów, ciast i deserów. Sprawdź i kliknij galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Zobacz, jak zrobić najlepszy krem budyniowy do tortów, ciast i deserów. Sprawdź i kliknij galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić dobry krem budyniowy do ciast? Mam dla ciebie najlepszy przepis, który nigdy mnie nie zawiódł. Krem smakuje wyśmienicie, jest gładki i idealnie słodki. Można posmarować nim torty, babeczki czy np. zastosować jako nadzienie do pączków i eklerków. Sprawdź, jaki jest pyszny i łatwy do zrobienia i wypróbuj sprawdzony przepis na krem budyniowy.

W skrócie:

Krem do tortów i ciast

Krem jest ozdobą każdego wypieku. Odpowiednio przygotowany może stanowić prawdziwy rarytas. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na krem budyniowy. Przygotowuje się go bardzo prosto. Wystarczy ugotować budyń z m.in. mleka, żółtek i mąki, a następnie wystudzić i zmiksować z masłem. Krem ma wyjątkowy smak, pachnie wanilią i jest idealnie gładki i słodki. Świetnie komponuje się z owocami, bakaliami czy czekoladą. Możesz przechowywać go w lodówce do ok. 3 dni.

Przepis na krem budyniowy

Czas przygotowania: ok. 15 minut + wystudzenie masy,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 750 ml mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe w proszku,
  • opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 250 g miękkiego masła.

Jak zrobić dobry krem budyniowy do tortów i ciast?

  1. Przygotuj wszystkie składniki, wyjmij masło z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.
  2. Połowę mleka wlej do garnka, dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Wstaw garnek z mlekiem i cukrem na mały ogień, do zagotowania.
  4. Pozostałą część mleka zmiksuj z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym lub skrobią i wanilią.
  5. Przelej masę przez gęste sito, przecierając ewentualne grudki.
  6. Powoli wlewaj masę jajeczną do gotującego się mleka, jednocześnie mieszając.
  7. Mieszaj i gotuj masę ok. 2 minuty. Ma być gęsta i gładka.
  8. Jeśli widzisz grudki w ugotowanej masie, to zmiksuj ją chwilę na wysokich obrotach.
  9. Przełóż ciepłą masę do innego naczynia i przykryj folią spożywczą, dociskając ją do wierzchu masy.
  10. Odstaw budyń do wystudzenia.
  11. Miękkie masło utrzyj mikserem na wysokich obrotach.
  12. Nie przerywając miksowania, dodawaj po łyżce budyniu.
  13. Zmiksuj na gładki krem.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepszy krem budyniowy do ciast – jest idealnie gładki za każdym razem. Poznaj sprawdzony przepis na pyszny krem do tortów i deserów - Strona Kuchni

Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto