Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Oświęcim. Jeśli nie możesz przyjechać do Gruzji, Gruzja przyjedzie do Ciebie – zachęca piekarnia „Gruziński Chleb” [ZDJĘCIA]

Monika Pawłowska
Monika Pawłowska
Właścicielem najmłodszej, oświęcimskiej piekarni „Gruziński Chleb”, jak i pozostałych w Krakowie oraz Skawinie, a wkrótce również w Sosnowcu – jest Aleksi Gagua. Ależ przysmaków serwuje.
Właścicielem najmłodszej, oświęcimskiej piekarni „Gruziński Chleb”, jak i pozostałych w Krakowie oraz Skawinie, a wkrótce również w Sosnowcu – jest Aleksi Gagua. Ależ przysmaków serwuje. Arch. „Gruziński Chleb”
Pandemia koronawirusa „uziemiła” nas w czterech ścianach. I choć życie powoli wraca do normalności i coraz więcej osób planuje wakacyjne wojaże, w wielu przypadkach wyjazd będzie możliwy po przyjęciu pełnego cyklu szczepienia przeciwko COVID-19. Taki wymóg obowiązuje m.in. w Gruzji, kraju wspaniałych zabytków, różnorodnego krajobrazu od gór Kaukazu po ciepłe wybrzeże Morza czarnego. Gruzja, to też idealny kraj do ucztowania, a Gruzini uczynili z biesiadowania prawdziwą sztukę. Różnorodność gruzińskiego krajobrazu można odnaleźć w ich tradycyjnym menu. Jeśli nie możesz wyjechać do Gruzji, Gruzja przyjedzie do Ciebie. Od niewiele ponad miesiąca, gruzińskie przysmaki serwuje piekarnia „Gruziński Chleb” przy ul. Obozowej 5b/7 w Oświęcimiu. Potrawy cieszą oczy, zmysł powonienia, ale przede wszystkim podniebienia.

Kliknij w przycisk „zobacz galerię” i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Genialna kuchnia gruzińska serwowana w Oświęcimiu, Krakowie i Skawinie ma ponad sto lat

Właścicielem najmłodszej, oświęcimskiej piekarni „Gruziński Chleb”, jak i pozostałych w Krakowie oraz Skawinie, a wkrótce również w Sosnowcu – jest Aleksi Gagua, ze szlachetnego rodu gruzińskiego Gagua. Zgłębiała tajniki gruzińskich przysmaków przez ponad sto lat, przekazując przepisy pradziadków, kolejnym pokoleniom. To już siódme pokolenie, które chroniąc rodzinne bogactwo kulinarne, postanowiło podzielić się nim z Polakami.

Aleksi Gagua przyjechał do Polski końcem 2020 roku. Dotąd otworzył trzy, a właściwie cztery piekarnie w trzech miejscach: na Starym i Nowym Kleparzu w Krakowie, w Skawinie i Oświęcimiu. Wkrótce otwarcie w Sosnowcu. 

- Na etapie założenia idei o sieci piekarń „Gruziński Chleb”, mieliśmy na celu połączyć miłość do pieczenia chleba dwóch najbardziej gościnnych Narodowości: Polaków i Gruzinów, zachowując starożytne przepisy i tradycje tego procesu we współczesnym świecie

– wyjaśnia Aleksi Gagua, właściciel ok. 70 piekarni na Ukrainie i póki co kilku w Polsce.

Gruzińskie przysmaki można kupić w Oświęcimiu

Piekarnia „Gruziński Chleb” ma w swoim asortymencie ponad 30 oryginalnych potraw, nie tylko wypieków z pieca, takich jak chaczapuri (nazywane gruzińską pizzą) placki z mięsem, serem, serem i pieczarkami, serem i szpinakiem a nawet ze ziemniakami oraz słodkimi nadzieniami. Ma również tradycyjne gruzińskie ciasteczka i słodycze, gruzińskie pierogi (chinkali), sosy, sery i przyprawy.

- Oczywiście wypieki są z najwyższej jakości polskich produktów, ale przypisy i przyprawy gruzińskie. Mamy też specjalny piec o nazwie tone

– mówi Aleksi Gagua. - W kuchni wszystkie potrawy przygotowują tylko Gruzini, zawodowi szefowie kuchni gruzińskiej i kultywujący niezmienne od wieków tradycje. Ale poza kucharzami jest olbrzymi zakres prac, do wykonywania których trzeba i trzeba koniecznie jest zatrudnianie Polaków – dodaje.

Co podpiło podniebienia oświęcimian z gruzińskich przysmaków?

- Szczerze mówiąc cały asortyment wypieków, ale chyba najbardziej gruziński chleb czyli lawasz – mówi Aleksi Gagua. - Najlepsze dopiero przed nami, bo chcemy przybliżyć mieszkańcom Polski tradycyjne dania gruzińskie – dodaje.

Oświęcimianie już posmakowali gruzińskich specjałów. Niektórzy wręcz się w nich zakochali.

- Osobiście jadąc do danego kraju, uwielbiam próbować lokalnych przysmaków i pobudzać swoje kubki smakowe. Bo nowy smak w ustach to zawsze zaproszenie do nieznanej kultury

– mówi Małgorzata Musielak. - To niezwykła i naprawdę smaczna piekarnia. Mnie chyba najbardziej przypadł do gustu rogal na słodko jabłko z cynamonem albo czekolada z wiśnią oraz chleb – dodaje.

Tu zawsze znajdziecie świeże wypieki, a jeśli czegoś braknie, mistrzowie wyczarują przysmak w kilka minut.

FLESZ - Polska testuje paszporty covidowe

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto