Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Oświęcim: pierwsze smaki Małopolski

(mon)
Znamy pierwszych półfinalistów szóstej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Zwycięzcy otrzymali "przepustkę" do krakowskiego finału, w którym wybierane są najlepsze produkty Małopolski.

W Oświęcimiu o finał walczyło 20 producentów i trzech restauratorów. Jury Grand Prix przyznało gospodarstwu ekologicznemu "Brzozowy Gaj" z Wieprza za dżem jabłko-gruszka-rokitnik. Chrzanowska restauracja "Stare Mury" otrzymała drugą nagrodę za barszcz czerwony, a trzecią gospodarstwo agroturystyczne Kazimierza Furczonia z Leśnicy za bryndzę owczą.

Publiczność nagrodziła barszcz czerwony na naturalnym wywarze firmy "Smakosz" z Chrzanowa, pierogi domowe juhaskie z bryndzą firmy "Jantop" z Kościeliska, kiełbasę staropolską w słoiku z gospodarstwa Adama Suska z Bulowic oraz miód z mleczkiem pszczelim z pasieki "Malwa" z Grojca. W pokazie gotowania największe wrażenie zrobił szef kuchni restauracji "Red House" z Oświęcimia i jego firmowy opalonek z wachlarzem gęsiny marynowanej w śliwowicy z sosem z oscypka.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto