W Oświęcimiu o finał walczyło 20 producentów i trzech restauratorów. Jury Grand Prix przyznało gospodarstwu ekologicznemu "Brzozowy Gaj" z Wieprza za dżem jabłko-gruszka-rokitnik. Chrzanowska restauracja "Stare Mury" otrzymała drugą nagrodę za barszcz czerwony, a trzecią gospodarstwo agroturystyczne Kazimierza Furczonia z Leśnicy za bryndzę owczą.
Publiczność nagrodziła barszcz czerwony na naturalnym wywarze firmy "Smakosz" z Chrzanowa, pierogi domowe juhaskie z bryndzą firmy "Jantop" z Kościeliska, kiełbasę staropolską w słoiku z gospodarstwa Adama Suska z Bulowic oraz miód z mleczkiem pszczelim z pasieki "Malwa" z Grojca. W pokazie gotowania największe wrażenie zrobił szef kuchni restauracji "Red House" z Oświęcimia i jego firmowy opalonek z wachlarzem gęsiny marynowanej w śliwowicy z sosem z oscypka.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?