Jak przygotować karpia na wigilię? Najprostszy przepis jest najlepszy! Zobaczcie przepis Małgorzaty Gleń na tradycyjnego karpia w panierce.
Składniki
- karp
- cebula (mniej więcej wagowo tyle ile karpia)
- mleko
- bułka tarta
- jajka
- mąka
- sól
- pieprz
Wykonanie
Z karpia, najlepiej zatorskiego, usunąć wszystkie łuski. Przed przygotowaniem dobrze jest go zamrozić. Na dwa dni przed wigilią trzeba wyciągnąć rybę z zamrażalnika i rozmrozić.
Pokroić karpia na dzwonki, cebulę pokroić na plastry. Każdy kawałek ryby dokładnie obłożyć cebulą, także w środku dzwonka. Odstawić do zimnego miejsca na minimum 24 godziny. W wigilię wyciągnąć kawałki ryby z cebuli, włożyć do miski i zalać mlekiem na około dwie godziny, następnie, opłukać wodą, osuszyć, posolić i lekko popieprzyć. Pieprz jest konieczny. Na godzinkę odstawić.
Potem panierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju z obu stron. Przed podaniem, by był gorący na kolację wigilijną, można go w zamkniętym naczyniu włożyć do ciepłego piekarnika, ale na niezbyt długo, bo się zbytnio wysuszy.
Zobacz też:Potrawy wigilijne z nutą nowoczesności: złocisty karp z ziołami
Zobacz też:Jak zrobić karpia po zatorsku
Zobacz też:Wigilijny karp w galarecie
Zobacz też:Jak wybrać wigilijnego karpia?
Źródło: Agencja TVN

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?