Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bezproblemowy żurek na zakwasie. Poznaj przepis na wielkanocną zupę w 30 minut. Tradycyjne danie dla zabieganych

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny, pyszny żurek na żytnim zakwasie to nieodłączny element świąt Wielkanocnych. Zobacz jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjny, pyszny żurek na żytnim zakwasie to nieodłączny element świąt Wielkanocnych. Zobacz jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny żurek wielkanocny nie jest trudny do ugotowania. Wyborna i sycąca zupa, która często gości na naszych stołach, szczególnie w święta wielkanocne. Przygotowuje się ją na wywarze mięsnym z dodatkiem zakwasu żytniego, jajek, boczku i białej kiełbasy. Mamy dla ciebie niezawodny przepis na pyszny, tradycyjny żur wielkanocny, który zrobisz w pół godziny.

Na skróty

Przed nami święta wielkanocne 2023. Wielu z nas spotka się przy stole ze swoją rodziną. Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa przygotowywana na śniadanie wielkanocne.

Czytaj także: To najgorsze dodatki do żurku. Od nich możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Czego nie dodawać do żurku na Wielkanoc

Przyrządza się ją na bazie wywaru mięsnego zagęszczanego zakwasem chlebowym z mąki żytniej. Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr czyli kwaśny, skisły – to właśnie zakwas odpowiada za kwaśny smak żurku.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować żurek wielkanocny na zakwasie:

Mamy dla Ciebie przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak przygotować ekspresowy żurek wielkanocny. Jego gotowanie jest szybsze niż w tradycyjnej wersji ponieważ proponujemy użyć nie surowej, a parzonej kiełbasy i wędzonego, parzonego boczku.

Żurek – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji dla 6-7 osób.
Czas przygotowania: ok 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 500 g zakwasu na żurek,
  • 300 g białej kiełbasy parzonej,
  • 300 g boczku parzonego lub wędzonego,
  • 6 łyżek śmietanki 30%,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie chrzan do smaku,
  • jajka ugotowane na twardo.

Jak zrobić żurek wielkanocny krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Zagotuj bulion w dużym garnku.
  2. Dodaj białą kiełbasę i boczek, pogotuj 10 minut.
  3. Zakwas przełóż do garnka lub naczynia, dodaj wodę i rozmieszaj.
  4. Wlej zakwas do żurku przez sitko, by pozbyć się grudek.
  5. Dodaj przyprawy i pogotuj całość jeszcze 10 minut.
  6. Wyjmij kiełbasę i boczek na osobny talerz.
  7. Śmietankę zahartuj tzn. przelej do miseczki i dodaj do niej kilka łyżek gorącego żurku, rozmieszaj i wlej całość do garnka.
  8. Pogotuj żurek jeszcze ok. minutę.
  9. Do każdego głębokiego talerza włóż jajka, kawałki obranej ze skórki kiełbasy i boczku.
  10. Żurek podawaj z chlebem i chrzanem. Smacznego!

Wcześniej przygotuj sobie bulion lub rosół do zrobienia żurku. Możesz zrobić go nawet tydzień wcześniej i zamrozić. W Niedzielę Wielkanocną wystarczy go wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowywaniem żurku. Żurek wielkanocny świetnie smakuje podany z pieczoną białą kiełbasą. Wypróbujcie koniecznie!

Czytaj także: Postny żurek tarchomiński. Przepis poleca autorka kulinarnych bestsellerów. Kluczowy jest jeden składnik, a nazwa zupy wiąże się z Warszawą

Dodatki do żurku

Popularne dodatki do żuru wielkanocnego to m.in.:

  • wędzony boczek,
  • żeberka,
  • biała kiełbasa,
  • jajka na twardo,
  • chrzan,
  • ćwikła,
  • biały ser,
  • bułka drożdżowa,
  • ziemniaki,
  • grzyby suszone.

Zupa często serwowana jest z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami lub podsmażonym boczkiem. Bardzo popularna jest także forma podania żurku w specjalnie przegotowanym chlebie.

Biały barszcz a żurek – różnice

W zależności od regionu Polski, a także tradycji rodzinnych na Wielkanoc podaje się żurek lub biały barszcz. Czym się różnią?

Żurek to zupa przygotowywana na wywarze mięsnym i na kwaśnym zakwasie z mąki żytniej. Jest ciężki, syty, ma dużo wędzonki i podawany jest m.in. z jajkiem na twardo.

Biały barszcz to zupa przygotowywana na białej kiełbasie i na zakwasie z mąki pszennej. Jest lżejszy, łagodniejszy w smaku, ma także jaśniejszy kolor.

Zobacz także: Rozgrzewająca zupa chrzanowa. Idealny przepis nie tylko na Wielkanoc. Pyszne danie z białą kiełbasą

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bezproblemowy żurek na zakwasie. Poznaj przepis na wielkanocną zupę w 30 minut. Tradycyjne danie dla zabieganych - Strona Kuchni

Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto