Była to kolejna ekspozycja tematyczna nawiązująca do profilu kształcenia w oświęcimskim "ekonomiku". Tym razem poświęcona była historii czekolady od pierwszych chwil, kiedy ludzie poznali jej smak, do współczesności. Podkreślono wartości tego przysmaku, a także plusy i minusy jego spożywania.
Przy okazji zaprezentowana została również historia małopolskiej firmy od lat produkującej wyroby czekoladowe - Wawel SA, która wsparła przygotowanie wystawy.
Dla uczniów "ekonomika" i gości odwiedzających wystawę była to okazja do porównania smaków czekolad gorzkich, mlecznych i nadziewanych oraz skosztowania rozmaitych cukierków czekoladowych, znanych i cenionych w całej Polsce.
Okazuje się, że słabość do czekolady zdradzało wiele znanych osób. Ich opinie także przytoczono na wystawie, m.in. Bernarda Shawa, Stanisława Jerzego Leca i innych wybitnych pisarzy.
Ten atrakcyjny sposób poszerzania fachowej wiedzy spotyka się z uznaniem uczniów i nauczycieli. - Wychodzimy ze sprawdzonej zasady nauczania: zobaczyć, dotknąć, zrozumieć, która procentuje trwałością efektów szkolnej nauki - zaznaczają nauczycielki Estera Rzenno-Katerla i Danuta Budzoń, które wspólnie z bibliotekarkami PZ nr 4 przygotowały smakowitą wystawę.
Wystawa zorganizowana przy pomocy sponsorów ciągle trwa, ale smakołyki zostały już zjedzone.
Wybieramy Superkota! Zobacz fantastyczne zdjęcia kotów i oddaj głos na najpiękniejszego!
Kulturalni o kulturze. Czytaj ciekawe wywiady z ciekawymi ludźmi!
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Krakowa. Zapisz się do newslettera!
Instahistorie z VIKI GABOR
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?