Staropolskie śniadanie w oświęcimskim „Ekonomiku”. Kaczka, schab, czy smalec. Najpierw trzeba było jednak zatańczyć poloneza

Jerzy Zaborski
Jerzy Zaborski
Uczniowie popularnego "Ekonomika" mieli się czym pochwalić. Przygotowane przysmaki były kulinarną poezją
Uczniowie popularnego "Ekonomika" mieli się czym pochwalić. Przygotowane przysmaki były kulinarną poezją Rafał Lorek/Starostwo Powiatowe w Oświęcimiu
Polonezem zwykle otwiera się „Studniówki”, ale w oświęcimskim „Ekonomiku” był on preludium do staropolskiego śniadania, przygotowanego przez uczniów szkoły. Po okresie pandemii dyrekcja placówki zdecydowała o powrocie do tradycji, będącej także wizytówką i promocją szkoły.

- Zaproszonych gości i naszych uczniów chcemy ugościć smacznymi potrawami, które przygotowali uczniowie klas gastronomicznych - Edyta Bogusz, dyrektorka Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu, nie kryła z tego powodu satysfakcji.

Uczniowie oświęcimskiego "Ekonomika" mieli się czym pochwalić

Śniadanie przygotowali uczniowie klas gastronomicznych. Było się czym powalić. Na stole pojawiła się kaczka w sosach imbirowym, czy wiśniowym. Nie mogło zabraknąć oczywiście schabowego. Smalec swojski pokrył chleb.

- Kuchnia polska jest naprawdę wyjątkowa, więc było się czym pochwalić – podkreślają w „Ekonomiku”.

Uczniowie popularnego "Ekonomika" mieli się czym pochwalić. Przygotowane przysmaki były kulinarną poezją
Uczniowie popularnego "Ekonomika" mieli się czym pochwalić. Przygotowane przysmaki były kulinarną poezją Rafał Lorek/Starostwo Powiatowe w Oświęcimiu
Uczniowie popularnego "Ekonomika" mieli się czym pochwalić. Przygotowane przysmaki były kulinarną poezją
Uczniowie popularnego "Ekonomika" mieli się czym pochwalić. Przygotowane przysmaki były kulinarną poezją Rafał Lorek/Starostwo Powiatowe w Oświęcimiu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Staropolskie śniadanie w oświęcimskim „Ekonomiku”. Kaczka, schab, czy smalec. Najpierw trzeba było jednak zatańczyć poloneza - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie