Świąteczne potrawy ze śliwkami. TOP 10 dań ze śliwkami na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

mad
Pieczona perliczka, faszerowana śliwkami kalifornijskimi i orzechami  Składniki 2 perliczki Kilka plastrów wędzonego boczku 200-250 g wątróbki drobiowej 150 g śliwek kalifornijskich 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 mała cebula 8 listków szałwii 2 łyżki masła Sól, pieprz 1 szklanka czerwonego wina + do podlania perliczek 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki ugotowanej kaszy owsianej Mąka do obtoczenia wątróbki Wykonanie Perliczkę zalewamy na noc zimną wodą, następnego dnia osuszamy ją, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy ją bez przykrycia do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy bardzo drobno, rozgrzewamy masło i dusimy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy listki szałwii, pokrojone drobniej śliwki i krótko razem smażymy. Następnie dolewamy wino i odparowujemy, aż zredukujemy trochę płyn. Następnie cebulę i śliwki łączymy z kaszą. Wątróbki moczymy w mleku, osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na różowo na rozgrzanym maśle. Jak trochę przestygną kroimy je drobniej i łączymy z kaszą. Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, kroimy drobniej i dodajemy do kaszy. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy go do wnętrza perliczki. Perliczkę owijamy szczelnie boczkiem, mocujemy go nicią, związujemy nóżki perliczki, polewamy całość winem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 h. Perliczkę można w trakcie pieczenia kilka razy przewrócić oraz polewać płynem spod pieczenia. Jeśli zbyt mocno zacznie się przypiekać całość można przykryć arkuszem papieru do pieczenia. Po tym czasie perliczkę wyciągamy z pieca, dajemy jej odpocząć przez ok. 15 minut przed krojeniem. archiwum
W Święta Bożego Narodzenie nie może zabraknąć w potrawach śliwek. Zupa śliwkowa, kaczka ze śliwkami, czy pijana śliwka na deser! Zobacz TOP 10 propozycji na świąteczne dania, które z pewnością zachwycą wszystkich!

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Materiał oryginalny: Świąteczne potrawy ze śliwkami. TOP 10 dań ze śliwkami na Boże Narodzenie [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3