Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sycące naleśniki ze szpinakiem na obiad. Do przepisu daję charakterystyczną przyprawę. Idealne danie dla fanów czosnku

Redakcja
Domowe naleśniki ze szpinakiem to świetny pomysł na zdrowy i pożywny obiad.
Domowe naleśniki ze szpinakiem to świetny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Getty Images/iko636/zdjęcie ilustracyjne
Niemal każdy lubi naleśniki. Jednak nie zawsze trzeba podawać je na słodko w ramach deseru. Zachęcam do zrobienia naleśników ze szpinakiem, którego nadzienie doprawiam gałką muszkatołową, czosnkiem i serem feta. Taki farsz świetnie smakuje wymieszany z łyżką śmietany. Polecam prosty przepis, który zrobicie na pożywny bezmięsny obiad.

W skrócie

Pyszne naleśniki ze szpinakiem to idealne danie dla całej rodziny. Nawet dzieciom będą smakować w formie zielonego nadzienia. Do naleśników ze szpinakiem i fetą można dodać nie tylko śmietanę. Warto także zagęścić farsz łyżką włoskiego sera ricotta lub mascarpone. Co więcej, zamiast fety można dodać odrobinę wędzonego twarogu, który nada daniu niezapomnianego smaku.

Naleśniki ze szpinakiem – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Farsz ze szpinaku:

  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 100 g sera feta.

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Mrożony szpinak rozmroziłam i odsączyłam na sitku z nadmiaru wody.
  2. Czosnek i cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym oleju na patelni.
  3. Następnie dodałam rozmrożony szpinak. Gdy składniki się połączą, doprawiłam solą, świeżo startą gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Do szpinaku dodałam łyżkę śmietany i rozkruszony ser feta. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
  5. W misce wymieszałam mleko z jajkami, olejem i przesianą mąką. Można też zmiksować je blenderem, aż uzyska się gładkie ciasto naleśnikowe.
  6. Naleśniki smażyłam na rozgrzanej patelni do naleśników do zarumienienia z obu stron.
  7. Usmażone naleśniki faszerowałam szpinakiem i zawijałam w rulon.
  8. Gotowe naleśniki ze szpinakiem najlepiej smakują na gorąco. Można je jeść tuż po usmażeniu albo podsmażyć na maśle na złoty kolor.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sycące naleśniki ze szpinakiem na obiad. Do przepisu daję charakterystyczną przyprawę. Idealne danie dla fanów czosnku - Strona Kuchni

Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto