Stanowiła także okazję, jak podkreślił prezes stowarzyszenia Franciszek Sałaciak, aby pochwalić się tym, co gminy dokonały do tej pory i jakie mają jeszcze możliwości, np. w branży turystycznej, która ma być źródłem dochodu dla mieszkańców Doliny Karpia.
- Jedną z gałęzi, która ma coraz więcej zwolenników także w naszym kraju, jest turystyka kulinarna - mówi Barbara Petek-Matuła, kierownik Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia Dolina Karpia, która pod tym względem ma sporo atutów poza osławionym już karpiem, wpisanym już na "Listę produktów tradycyjnych".
Na koniec targów wręczone zostały certyfikaty Doliny Karpia w kategorii "Kulinarne produkty lokalne". Na liście wyróżnionych znalazły się: sernik królewski, kaszana - kiszka z kapustą, prażonki polańskie, karp zatorski w zalewie octowej, karp zatorski wędzony i karp zatorski.
Wybieramy Superkota! Zobacz fantastyczne zdjęcia kotów i oddaj głos na najpiękniejszego!
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Krakowa. Zapisz się do newslettera!
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?