Czytaj także: W Oświęcimiu lekką ręką wydają, w Wadowicach oszczędzają
Kiedy inni chłopcy grali w piłkę, Sebastian Schrom krzątał się w kuchni. I tak mu zostało do dzisiaj. Uwielbia eksperymentować. Wszystkie zwycięskie potrawy to wypadkowa wielu prób i błędów, ale przede wszystkim serca i podniebienia. Jak wiadomo, mężczyźni mają więcej i lepiej rozbudowanych kubków smakowych, dlatego w głównej mierze to oni zostają szefami kuchni. Jednak nie tylko to czyni potrawę smaczną.
- W dobrej kuchni musi być serce kucharza - wyjawia Sebastian Schrom, 31-letni szef kuchni. - Nawet najlepsza książka kucharska nie pomoże, jeśli nie gotuje się z pasją - dodaje.
Jak twierdzi, zwykłe jajko można zrobić na kilka sposobów, a schabowy nie musi być rozbitym kawałkiem mięsa. Dlatego jego potrawy są oryginalne i podbijają podniebienia małopolskich jurorów.
Na pierwszą swoją edycję Małopolskiego Festiwalu Smaku przygotował filet z karpia królewskiego pod pierzynką z grzybów leśnych z puree z zielonego groszku.
Potem był zwycięski wachlarz z gęsiny marynowany w śliwowicy, opalanok firmowy - placek z grubo utartych ziemniaków plus boczek - z sosem z oscypka.
Czym teraz chce oczarować jurorskie podniebienia?
- Zgodnie z regulaminem będzie to półfinałowa zwycięska potrawa - wyjaśnia Sebastian. - Rolada z polędwiczek wieprzowych faszerowana sarniną, ser kozi otulony bakłażanem, a wszystko to na sosie z kurek - dodaje.
Na wykonanie konkursowego dania wszyscy restauratorzy będą mieć zaledwie godzinę. Całe gotowanie będzie się odbywało na oczach jury i publiczności, która odwiedzi krakowski finał festiwalu.
- Wcześniej można tylko zapeklować mięso, nic więcej - mówi mistrz kuchni. - To jest bardzo istotne, bo jak jest źle zapeklowane albo przyprawione, to z mięsa zrobi się podeszwa - dodaje.
Sebastian Schrom specjalizuje się w mięsach, rybach i jarzynach. Od kilku lat jest zachwycony szpinakiem. - Pierogi z łososiem i szpinakiem w jego wykonaniu to mistrzostwo świata - zachwala Tomasz Matlak, właściciel La Rossa. - Robi wyśmienite sosy i golonko peklowane z sosem na bazie palonych kości.
Czy oczaruje również gospodarzy i gości Małopolskiego Festiwalu Smaku i zasłuży sobie na pierwsze miejsce?
Przekonamy się w niedzielę. Wielki finał rozpocznie się w sobotę o godzinie 10 na placu Wolnica w Krakowie.
Zapraszamy!
Ostre, kontrowersyjne, zabawne.**Czytaj blogi Przemka Franczaka i Pawła Zarzecznego**
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać.**Rozmowy w cztery oczy**
Mieszkania Kraków. **Zobacz nowy serwis!**
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video! Zapisz się do newslettera!
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?