Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Oświęcimiu?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić potrzeba niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, aby ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, które możemy na niej spotkać to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Oświęcimiu. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy został wpisany w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Smaruje się ją białym sosem na bazie krowiego mleka. Jako dodatki można wymienić: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie można pominąć także sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Oświęcimiu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Oświęcimiu
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Historia pizzy
Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. Wtedy otwierano pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Następca wprowadził pizzę na dwór.
Jak głosi legenda, pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Wprawiło to królową w zachwyt i zaczęto ją tak nazywać.
Popularność tego przysmaku ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została otwarta w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
Dzisiaj to jedno z popularniejszych miejsc, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Oświęcimiu. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?