Zupa z dyni - przepis. Zobacz TOP 8 zup naszych Czytelników [PRZEPISY]
Krem z dyni olbrzymiej Katarzyny Kośmider
Składniki
1 kg dyni olbrzymiej
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany (30%)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
prażone pestki dyni do podania
olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek do podania
Wykonanie
Dynię obrać ze skóry, pozbawić pestek, miąższ pokroić w kostkę i lekko przesmażyć z cebulą i czosnkiem.
Przełożyć usmażone warzywa do garnka z bulionem i gotować do miękkości.
Zmiksować zupę na krem za pomocą blendera.
Do zupy dodać śmietanę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zupę podawać posypaną uprażonymi pestkami dyni i polaną odrobiną oleju z pestek dyni lub oliwą.