Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Małopolski Festiwal Smaku przyciągnął tłumy na oświęcimski Rynek [FOTO]

Ewelina Sadko
Impreza ruszyła o godz. 10. Wtedy także rozpoczęła się degustacja. Każdy mógł spróbować swojskiej kaszanki z grilla, chleba ze smalcem i skwarkami, miodów, żurku, kiełbas i pasztetów. Uczestnicy oddawali także swoje głosy na najsmaczniejszy produkt. 
Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne oraz tradycyjne. Impreza realizowana jest cyklicznie od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. W największych miastach regionu organizowane są eliminacje półfinałowe podczas których małopolscy producenci artykułów rolno-spożywczych prezentują swoje wyroby.

Podczas każdego półfinału jak również w trakcie finału organizowany jest konkurs "Małopolski Smak", w którym zgłoszone produkty i potrawy ocenia komisja konkursowa, która przyznaje Grand Prix oraz II i III miejsce. Zwycięzcy półfinałów otrzymują "przepustkę" do krakowskiego finału, w którym wybierane są najlepsze produkty całej Małopolski.

Także publiczność odwiedzająca kiermasze wskazuje najlepsze według niej produkty w specjalnym plebiscycie publiczności. Zarówno jury, jak i publiczność ocenia produkty w kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą”, „Jak u mamy”. Na głosujących podczas każdego z kiermaszów czekają atrakcyjne nagrody.
Impreza ruszyła o godz. 10. Wtedy także rozpoczęła się degustacja. Każdy mógł spróbować swojskiej kaszanki z grilla, chleba ze smalcem i skwarkami, miodów, żurku, kiełbas i pasztetów. Uczestnicy oddawali także swoje głosy na najsmaczniejszy produkt. Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne oraz tradycyjne. Impreza realizowana jest cyklicznie od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. W największych miastach regionu organizowane są eliminacje półfinałowe podczas których małopolscy producenci artykułów rolno-spożywczych prezentują swoje wyroby. Podczas każdego półfinału jak również w trakcie finału organizowany jest konkurs "Małopolski Smak", w którym zgłoszone produkty i potrawy ocenia komisja konkursowa, która przyznaje Grand Prix oraz II i III miejsce. Zwycięzcy półfinałów otrzymują "przepustkę" do krakowskiego finału, w którym wybierane są najlepsze produkty całej Małopolski. Także publiczność odwiedzająca kiermasze wskazuje najlepsze według niej produkty w specjalnym plebiscycie publiczności. Zarówno jury, jak i publiczność ocenia produkty w kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą”, „Jak u mamy”. Na głosujących podczas każdego z kiermaszów czekają atrakcyjne nagrody.
Rynek w Oświęcimiu przejęli przedsiębiorcy z powiatów: chrzanowskiego, oświęcimskiego i olkuskiego, którzy przez cały dzień prezentowali swoje specjały. Półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku przyciągnął tłumy ludzi, którzy kosztowali tradycyjnych wyrobów.
od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto