Małopolski Festiwal Smaku przyciągnął tłumy na oświęcimski Rynek [FOTO]
Impreza ruszyła o godz. 10. Wtedy także rozpoczęła się degustacja. Każdy mógł spróbować swojskiej kaszanki z grilla, chleba ze smalcem i skwarkami, miodów, żurku, kiełbas i pasztetów. Uczestnicy oddawali także swoje głosy na najsmaczniejszy produkt. Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne oraz tradycyjne. Impreza realizowana jest cyklicznie od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. W największych miastach regionu organizowane są eliminacje półfinałowe podczas których małopolscy producenci artykułów rolno-spożywczych prezentują swoje wyroby. Podczas każdego półfinału jak również w trakcie finału organizowany jest konkurs "Małopolski Smak", w którym zgłoszone produkty i potrawy ocenia komisja konkursowa, która przyznaje Grand Prix oraz II i III miejsce. Zwycięzcy półfinałów otrzymują "przepustkę" do krakowskiego finału, w którym wybierane są najlepsze produkty całej Małopolski. Także publiczność odwiedzająca kiermasze wskazuje najlepsze według niej produkty w specjalnym plebiscycie publiczności. Zarówno jury, jak i publiczność ocenia produkty w kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą”, „Jak u mamy”. Na głosujących podczas każdego z kiermaszów czekają atrakcyjne nagrody.