Potrawy wigilijne z karpia na wiele sposobów. TOP 31 przepisów na królewskiego karpia od gospodyń i gospodarzy z Doliny Karpia [ZDJĘCIA]
Karp zatorski w cieście Składniki: karp zatorski - 4 kg, cebula - 5 sztuk, orzechy włoskie - 100 g, olej - 0,5 szklanki, mąka - 6 szklanek, natka pietruszki - 1 pęczek, przyprawy: sól, pieprz. Sposób przyrządzania: Oczyścić i sprawić karpia zatorskiego, umyć i osuszyć ściereczką. Przygotować farsz z drobno pokrojonej cebuli, drobno utłuczonych orzechów, mielonego pieprzu, soli i natki pietruszki. Następnie karpia należy nadziać farszem, zszyć i posolić do smaku. Zagnieść ciasto z mąki, szczypty soli i połowy szklanki zimnej wody. Następnie rozwałkować, skropić olejem i układać na nim karpia. Ciasto z farszem zwinąć i formować na kształt ryby. Podkreślić na cieście zarys głowy, ogona, łusek i skrzeli. Smarować po wierzchu olejem, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piec w gorącym piekarniku 30 minut. Uważać, by ciasto się nie przypaliło. Gotowego karpia podawać na gorąco. Czas przygotowania: 1,5 godziny Liczba porcji: 12 Polecają: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Rudzach