Potrawy wigilijne z karpia na wiele sposobów. TOP 31 przepisów na królewskiego karpia od gospodyń i gospodarzy z Doliny Karpia [ZDJĘCIA]
Lekka zupa rybna Składniki: dorsz - 0,5 kg, por - 1 sztuka, marchew - 1 sztuka (duża), pietruszka - 1 sztuka, seler - 1 sztuka (mały), czerwona papryka - 0,5 sztuki, czosnek - 2 ząbki, liść laurowy - 1 sztuka, ziele angielskie - 2 ziarenka, kostka rosołowa warzywna - 1 sztuka, przyprawy: mielona papryka, sól i pieprz do smaku masło - 2 łyżki. Sposób przyrządzania: Warzywa obrać i umyć, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w pół plasterki. W garnku roztopić masło i wrzucić pokrojone warzywa, lekko dusić, a następnie zalać wodą i dodać kostkę rosołową, liścia laurowego, ziele angielskie i czosnek. Zagotować, dodać pokrojoną w paski paprykę. Gotować około 10-15 minut i dodać pokrojonego w kostkę dorsza. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Pilnować, aby ryba się nie rozpadła. Czas przygotowania: 30 minut Liczba porcji: 5 Polecają: Barbara Matyjasik