Potrawy wigilijne z karpia na wiele sposobów. TOP 31 przepisów na królewskiego karpia od gospodyń i gospodarzy z Doliny Karpia [ZDJĘCIA]
Karp zatorski w białym winie Składniki: karp zatorski - 1 kg, olej - 0,25 szklanki, mąka - 3 łyżki, białe wytrawne wino - 2 szklanki, ostry żółty ser - 150 g, bułka tarta - 4 łyżki, natka pietruszki - 1 pęczek, sól. Sposób przyrządzania: Oczyszczoną tuszkę karpia zatorskiego gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Zasmażkę, przygotowaną wcześniej z gorącego oleju i mąki, rozprowadzić z wodą i winem, posypać posiekaną natką pietruszki i zagotować. Następnie rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem, posypać tartą bułką i drobno startym serem. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku do wytworzenia rumianej skórki. Podawać rybę w naczyniu, w którym się zapiekała. Czas przygotowania: 1 godzina Liczba porcji: 5 Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Smolicach