Czytaj także: Wybory Miss Ziemi Oświęcimskiej (ZDJĘCIA)
Kilka tysięcy osób odwiedziło w niedzielę oświęcimski półfinał. Aż 2600 osób oddało głos na ulubione produkty. W kategorii ekologiczne przysmaki zwyciężył kabanos z perliczki, produkowany w Gospodarstwie Ekologicznym Anny i Adama Susek z Bulowic.
W kategorii tradycyjne specjały mieszkańcy wybrali karpia zatorskiego w zalewie octowej, serwowanego przez Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora. Na miano smakołyku z legendą zasłużył salceson wiejski, sztandarowy produkt firmy "Elimex" Jacek Pabis z Młoszowej.
W kategorii jak u mamy zwyciężyła polewka Koła Gospodyń Wiejskich Malec z Podlasu.
Produkty oceniało jury w składzie: Zbigniew Kurleto (przewodniczący), członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - oddział Małopolska, członek Państwowej Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie kucharz, Grzegorz Komendarek, aktor znany z serialu "Złotopolscy",Dariusz Gnatowski, aktor z serialu "Świat według Kiepskich"oraz Waldemar Klisiak, ikona polskiego i oświęcimskiego hokeja.
Jury Grand Prix przyznało salcesonowi wiejskiemu firmy "Elimex". Drugie miejsce zajął karp zatorski w zalewie octowej, Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora. Trzecie powidła ze śliwek z sadu ekologicznego, Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz z Osieka.
W pokaz gotowania na żywo wyróżnienie otrzymał Mariusz Kapała, szef kuchni "Red House" z Oświęcimia, za małopolską polędwiczkę faszerowaną sarniną w towarzystwie roladek z koziego sera otulonych bakłażanem, serwowanej na sosie z kurek.
Codziennie rano najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Wszystko o Euro2012 na**www.drogadoeuro2012.pl**
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?