Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ruszył Małopolski Festiwal Smaku: półfinał w Oświęcimiu [ZDJĘCIA]

Monika Pawłowska
Półfinał w Oświęcimiu zainaugurował siódmą edycję Małopolskiego Festiwalu Smaku. Na oświęcimskim rynku 23 wystawców i producentów żywności walczyło o podniebienia konsumentów i wejście do finału.

Czytaj także: Wybory Miss Ziemi Oświęcimskiej (ZDJĘCIA)

Kilka tysięcy osób odwiedziło w niedzielę oświęcimski półfinał. Aż 2600 osób oddało głos na ulubione produkty. W kategorii ekologiczne przysmaki zwyciężył kabanos z perliczki, produkowany w Gospodarstwie Ekologicznym Anny i Adama Susek z Bulowic.

W kategorii tradycyjne specjały mieszkańcy wybrali karpia zatorskiego w zalewie octowej, serwowanego przez Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora. Na miano smakołyku z legendą zasłużył salceson wiejski, sztandarowy produkt firmy "Elimex" Jacek Pabis z Młoszowej.

W kategorii jak u mamy zwyciężyła polewka Koła Gospodyń Wiejskich Malec z Podlasu.
Produkty oceniało jury w składzie: Zbigniew Kurleto (przewodniczący), członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - oddział Małopolska, członek Państwowej Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie kucharz, Grzegorz Komendarek, aktor znany z serialu "Złotopolscy",Dariusz Gnatowski, aktor z serialu "Świat według Kiepskich"oraz Waldemar Klisiak, ikona polskiego i oświęcimskiego hokeja.

Jury Grand Prix przyznało salcesonowi wiejskiemu firmy "Elimex". Drugie miejsce zajął karp zatorski w zalewie octowej, Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora. Trzecie powidła ze śliwek z sadu ekologicznego, Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz z Osieka.

W pokaz gotowania na żywo wyróżnienie otrzymał Mariusz Kapała, szef kuchni "Red House" z Oświęcimia, za małopolską polędwiczkę faszerowaną sarniną w towarzystwie roladek z koziego sera otulonych bakłażanem, serwowanej na sosie z kurek.

Codziennie rano najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Wszystko o Euro2012 na**www.drogadoeuro2012.pl**

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto