7 z 11
Poprzednie
Następne
Świąteczne potrawy ze śliwkami. TOP 10 dań ze śliwkami na Boże Narodzenie [PRZEPISY]
Kompot z suszu ze śliwką kalifornijską
Składniki
200 g suszonych śliwek kalifornijskich
100 g suszonych jabłek
100 g suszonych moreli
100 g rodzynek
100 g suszonych fig
5-6 goździków
1 pomarańcza
2 laski cynamonu
1-2 gwiazdki anyżu
2 litry wody
miód - do smaku
Wykonanie
Owoce przepłukujemy na sitku. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą wraz z przyprawami.
Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut - nie za długo, by owoce zachowały ładny kształt. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze. Studzimy. Kiedy kompot osiągnie temperaturę pokojową doprawiamy go do smaku miodem.
Kompot z suszu podajemy w temperaturze pokojowej lub dobrze schłodzony.