Świąteczne potrawy ze śliwkami. TOP 10 dań ze śliwkami na Boże Narodzenie [PRZEPISY]
Rolada z łososia z musem ze śliwek kalifornijskich
Składniki
700 g fileta z łososia
Plasterki cytryny
Gałązki natki pietruszki
Oliwa z oliwek
Mus ze śliwek
200 g śliwek kalifornijskich
Sok z dużej cytryny
Skórka otarta z cytryny
8 łyżek wody
Wykonanie
W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka.
Filet z łososia umyj, osusz. Zetnij skórę, odetnij dolną część tzw. brzuszek dla wyrównania kształtu. Tak przygotowany filet przecinaj w połowie wysokości, nie dochodząc do końca płatu. W ten sposób powinien powstać prostokątny płat ryby.
Na prostokąt z łososia nakładaj równomiernie mus ze śliwek kalifornijskich. Używając dłuższego boku zwiń roladę, usuń nadmiar musu, całość zwiąż w kilku miejscach sznurkiem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż plasterki cytryny, natkę pietruszki, polej delikatnie oliwą z oliwek.
Roladę przełóż do naczynia wysmarowanego oliwą, piecz w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (termoobieg) przez 30-35 minut.
Ta ilość rolady może być: daniem obiadowym na 4 porcje lub przystawką na 8 porcji.