W Wielozawodowym Zespole Szkół w Zatorze odbył się konkurs pod nazwą "Kulinarne smaki Małopolski". Do udziału w tej rywalizacji stanęło 11 drużyn reprezentujących klasy trzecie gimnazjum i ósme okolicznych szkół podstawowych z Graboszyc, Podolsza, Przeciszowa, Smolic i Zatora.
Konkurs organizowany przez zatorski WZS ma na celu promowanie atrakcji turystycznych Małopolski i Doliny Karpia oraz tradycyjnych produktów regionalnych.
- W konkursie łączącym wiedzę o regionie i jego tradycjach kulinarnych istotną rolę odgrywały również umiejętności wykorzystywane w praktyce życia codziennego - podkreślają organizatorzy.
Wszystkie konkurencje dostarczały zawodnikom i publiczności wiele emocji, ale punktem kulminacyjnym była konkurencja finałowa: rozpoznawanie po smaku produktów regionalnych Małopolski. Ostatecznie zwyciężyła drużyna klasy VIII z Graboszyc, a kolejne miejsca na podium zajęli klasa III z Gimnazjum w Podolszu i klasa VIII z Zatora. Tuż za podium z równą ilością punktów znalazły się klasa III gimnazjalna z Graboszyce i klasa III gimnazjalna z Przeciszowa.
Konkurs zakończyła dekoracja uczestników i poczęstunek przygotowany przez uczniów Wielozawodowego Zespołu Szkół połączony z krótkim pokazem ich kulinarnych umiejętności.
ZOBACZ KONIECZNIE
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?