Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Popularne lodziarnie w Oświęcimiu. Jest ich sporo i cieszą się dobrymi opiniami internautów. Zobaczcie zdjęcia i opisy

Bogusław Kwiecień
Bogusław Kwiecień
Lato rozkręciło się na dobre, a za tym samym nasilił się ruch wokół lodziarni w Oświęcimiu
Lato rozkręciło się na dobre, a za tym samym nasilił się ruch wokół lodziarni w Oświęcimiu Archiwum Nasze Miasto
Lato rozkręciło się na dobre, a za tym samym nasilił się ruch wokół lodziarni w Oświęcimiu. Jest ich sporo i smakosze lub po prostu chcący się schłodzić w upalne dni mają w czym wybierać. Sprawdziliśmy, jakie oceny wystawiają im internauci w Google. Przejdź do galerii i zobacz wyniki.

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Wielu oświęcimian ma swoje ulubione lodziarnie

Wielu ma już swoje ulubione lodziarnie, ale warto zobaczyć co serwują inni, bo oferta jest bardzo różnorodna i potrafi zaskoczyć fantazyjnymi nazwami i egzotycznymi smakami. Część lodziarni ma długą historię, inne zaczęły niedawno, ale trzeba przyznać, że wszystkie starają się trzymać tradycji.

W tym miejscu warto przypomnieć, że pierwsze wzmianki o deserach wykonanych z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Także w Europie zajadali się tymi rarytasami wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i trudny w wykonaniu ze względu na konieczność transportu lodu z wysokich gór. W XVI wieku włoski architekt i kucharz odkrył, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z lodem i solą zostanie on zamrożony i tak oto powstaną lody.

Kiedyś oferta nie była tak bogata

W Polsce w dwudziestoleciu międzywojennym modne było uczęszczanie do cukierni i lodziarni. Lody nabyć można było również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, a w ofercie znajdowały się podstawowe smaki, śmietankowe i czekoladowe.

Po II wojnie światowej produkcja lodów znacznie się rozwinęła, a ich konsumpcja stała się popularna. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i umieszczali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je łyżkami na andruty i wafle. Smaki oferowane wówczas nie były zbyt wyszukane. Na ogół były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Z czasem komponowano nowe smaki, a ich produkcja rozszerzała się. Podawano je w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto