Nasza Loteria

Popularne lodziarnie w Oświęcimiu. Jest ich sporo i cieszą się dobrymi opiniami internautów. Zobaczcie zdjęcia i opisy

Bogusław Kwiecień
Bogusław Kwiecień
Lato rozkręciło się na dobre, a za tym samym nasilił się ruch wokół lodziarni w Oświęcimiu
Lato rozkręciło się na dobre, a za tym samym nasilił się ruch wokół lodziarni w Oświęcimiu Archiwum Nasze Miasto
Lato rozkręciło się na dobre, a za tym samym nasilił się ruch wokół lodziarni w Oświęcimiu. Jest ich sporo i smakosze lub po prostu chcący się schłodzić w upalne dni mają w czym wybierać. Sprawdziliśmy, jakie oceny wystawiają im internauci w Google. Przejdź do galerii i zobacz wyniki.

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Wielu oświęcimian ma swoje ulubione lodziarnie

Wielu ma już swoje ulubione lodziarnie, ale warto zobaczyć co serwują inni, bo oferta jest bardzo różnorodna i potrafi zaskoczyć fantazyjnymi nazwami i egzotycznymi smakami. Część lodziarni ma długą historię, inne zaczęły niedawno, ale trzeba przyznać, że wszystkie starają się trzymać tradycji.

W tym miejscu warto przypomnieć, że pierwsze wzmianki o deserach wykonanych z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Także w Europie zajadali się tymi rarytasami wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i trudny w wykonaniu ze względu na konieczność transportu lodu z wysokich gór. W XVI wieku włoski architekt i kucharz odkrył, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z lodem i solą zostanie on zamrożony i tak oto powstaną lody.

Kiedyś oferta nie była tak bogata

W Polsce w dwudziestoleciu międzywojennym modne było uczęszczanie do cukierni i lodziarni. Lody nabyć można było również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, a w ofercie znajdowały się podstawowe smaki, śmietankowe i czekoladowe.

Po II wojnie światowej produkcja lodów znacznie się rozwinęła, a ich konsumpcja stała się popularna. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i umieszczali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je łyżkami na andruty i wafle. Smaki oferowane wówczas nie były zbyt wyszukane. Na ogół były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Z czasem komponowano nowe smaki, a ich produkcja rozszerzała się. Podawano je w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

szkolenie wojsko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto